Itató és kiszórt magok – Orbán Zoltán

Magyarországon a madarak többségének nyáron naponta akár többször innia és akár fürdenie is kell, ami a szárazabb nyarakon és hómentes téli időszakokban mind nagyobb kihívást jelent számukra. Ezért fontos, hogy a madarakat itatással segítsük, a vidéki településeken is, ahonnan az egykor széles körben elterjedt háztáji állatok itatói mára már hiányoznak, illetve a városokban is. Emiatt egy madáritató egész éves működtetése egyik legfontosabb feladata minden madárbarátnak!

De egy itató kihelyezésével nem csak a madaraknak teszünk jót, hanem saját magunknak is! Ugyanis az itatás egész évben végzendő aktív tevékenysége egyben a madarak gyors odaszoktatásának legjobb módszere is. Ennek oka, hogy az itatókhoz mindig több madár jár, mint ahány a közelben költ. A nyári kánikulában gyakori jelenség, hogy akár nagyobb távolságokról is érkeznek madarak a vízzel feltöltött itatóhoz. Ezért amennyiben egész évben itatunk, a madarak állandó vendégeink lesznek, így nagyobb az esélye annak is, hogy megfigyelhetjük, fotózhatjuk őket.

Az alábbi linkeken további fontos információkat és segédleteket olvashatsz a madáritatásról a Madártani Egyesület oldalán :

Az etető fontos kiegészítője az itató

Itató és madárfürdő

Címlapkép: Tarr Gergő