A természetközeli oktatás eszköze

A mai oktatási rendszer sok esetben adós marad a kézzel fogható, tapintható, maradandó élményeket nyújtó ismeret átadással. A gyermekek számára nagy mennyiségű, sokszor a való élethez nehezen köthető információ-halmazt ad, ami nem nyújt biztos segítséget a mindennapokban való eligazodáshoz. A mYnest oktató-és játszóeszköz ennek a problémának az áthidalásában szeretne segítséget nyújtani a modern, élményközpontú oktatásban érdekelt óvodák, iskolák pedagógusai számára.

 

A koncepció

 A mYnest több éves fejlesztés eredményeként született meg Máté Bence világhírű természetfotós szakmai támogatásával, akit szintén élménycentrikus iskolai tapasztalatai indítottak a fotózás és a természet szeretete felé. Az általa kikísérletezett lesek nagyszerű tulajdonságait gyúrtuk össze a játszótér építésben eltöltött több, mint egy évtizedes tapasztalatainkkal, az eredmény pedig egy professzionális / extra minőségben előlállított, teljesen egyedi oktató-és játszóeszköz lett.

Fogalmakból valóság

 Gyakorló pedagógusok előtt ismert, hogy egyes elvont fogalmak megértése milyen nagy erőfeszítést igényel a gyermekek részéről. Milyen különbség van például a környezetvédelem, mint elvont fogalom és a szemünk előtt repdeső színpompás madarak védelme között. A professzionális minőségben előállított mYnestben a speciális detektívüvegnek köszönhetően a gyermekek testközelből figyelhetik meg a környezetükben zajló természet ezer csodáját.

A természet gyógyító hatása

 Napjainkban, amikor tudományos megfigyelések tucatjai figyelmeztetnek a gyermekek körében egyre gyakrabban megfigyelhető ún. „természethiány okozta betegségekre” fontos, hogy az otatási intézményekben is lehetőséget biztosítsunk számukra a természetben való tanulásra, élményszerzésre. Sok zavar, agresszió, félelem a természetben felszívódik, vagy szelepre talál. A természetben átélt élmények javítják a gyermekek koncentrációs képességét, fejlesztik a társas képességeiket, valamint javul a felnőttekkel való kapcsolatuk is.

A gyerekek kedvenc tanterme

A mYnest fejlesztőiként folyamatosan azon dolgozunk, hogy olyan nyomtatott és digitális munkafüzeteket készítsünk a mYnest használói számára, amivel minden korosztálynak játékos módon mutassuk be a természet csodálatos színeit, formáit, különös módon a madarakat.

A kvízkérdések megválaszolásával a gyerekek pontokat gyűjthetnek, amiket értékes ajándékokra, kedvezményekre tudnak beváltani. Eközben bízunk benne, hogy hozzánk hasonlóan a természet szerelmeseivé és védelmezőivé is válnak. A mYnest egyéni és kiscsoportos vagy szakköri oktatásra is kiválóan alkalmas.

Virtuális vagy valóság

Az iskolás gyerekek nagy része nemcsak ismeri, hanem rendszeresen használja is a digitális fényképezőgépet, kamerát, mobiltelefont, tabletet. Ezek használatát sokan szívesen kizárnák teljesen az életükből, míg mások a használat céljától függően ítélik meg, hogy hasznos-e az adott eszköz és szükséges-e. A mYnest természetfotós játszótér és az ahhoz kapcsolódó virtuális tanösvény és természetbarát közösség segíteni tud abban, hogy a virtuális világból a természet valódi értékeihez találjanak vissza a gyerekek. A mYnestet egyre több olyan természetfotós, természetvédő támogatja ötleteivel és szakmai tapasztalataival, aki velünk együtt segíteni akar a következő generációnak, hogy boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet tudjon élni.