Az Envirotis Holding Zrt. a természetvédelem elkötelezett támogatójaként fotópályázatot hirdet annak érdekében, hogy bemutassa és népszerűsítse, milyen fontos szerepet játszik a természet körforgásában a víz, és hogyan kötődnek a vizekhez a madarak, hogyan élnek ott, legyen ez tó vagy folyó. A pályázat másik célja a Tatai Vadlúd Sokadalom való kapcsolat erősítése.

A fotópályázat nyitott, életkorhoz nem kötött. Szeretnének minél több természetfotóst megszólítani, legyen bár amatőr, hobbifotós vagy profi, akár a kiírás hatására a madárfotózáshoz most kedvet kapó kezdő, valamint szeretnének ösztönözni mindenkit, különösen a fiatalokat arra, hogy tartsák értéknek az élővilág sokszínűségét, ébredjen fel minél több emberben a vágy a madarak világának jobb megismerésére.

Pályázati időszak: 2019. július 15. és 2019. szeptember 15. között.

Eredményhirdetés időpontja: 2019. november 23.

Eredményhirdetés helyszíne: Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényi napja (2019. november 30.)

A pályázat további részleteiről ezen a linken olvahat: Kiírás.

A zsűri tagjai
 • Potyó Imre, környezetkutató, természetfotós, a zsűri elnöke (Az Év természetfotósa 2018; Rangos nemzetközi pályázatok többszörösen díjazott fotósa)
 • Palánkai Zsolt, természetfotós, birdphotography.hu alapítója
 • Csonka Péter, TVS főszervező, ornitológus (A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője; az MME és SZVTE vezetőségi tagja, alapítója)
 • National Geographic
 • Kálmán Gergely (a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációs referense)
 • Paróczy Pálma (az Envirotis Holding Zrt. kommunikációs munkatársa)
 • Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Pályázati feltételek

Pályázni előzetes regisztráció után, a teljes pályázati időszak alatt, Magyarországon készült, máshol még nem publikált képpel lehet (a saját Facebook-oldal is publikációnak számít).
Bárki pályázhat, aki büntetlen előéletű, és elfogadja a pályázati feltételeket, benne a szerzői jogokra vonatkozó feltételekkel és az adatvédelmi elvekkel.
A pályázat kétfordulós, országos, előzetes regisztrációhoz kötött, anonim. A regisztrációnál megadott személyes adatokat a pályázat kiírója a későbbikben nem tárolja, nem használja fel, azokat megsemmisíti.

Nevezési díj nincs.

Képek feltöltése

A pályázati anyagot a www.envirotis.hu/fotopalyazat címen, a Feltöltés menüpont alatt lehet beküldeni.
A pályázat a két hónap regisztrációs időszak alatt folyamatosan nyitott, a feltöltési felületre az adott két hónapban bármikor feltölthető kép. A feltöltött képeket utólag már nem lehet cserélni. Amennyiben valakinek a fotóját töröljük, mert nem felel meg a kiírási feltételeknek, újabb fotót tölthet fel, kivéve, ha az etikai elvek megsértése miatt magát a pályázót zárjuk ki.
Egy személy egyenlő egy regisztráció, tehát egy személytől csak egy regisztrációt fogadunk el. Egy személy maximum 4 fotót tölthet fel. Fotósorozat feltöltése nem lehetséges.

A beküldött fotó kizárólag természetes élőhelyén fotózott vad madarat ábrázolhat. Idomított, fogságban/ állatkertben tartott madarat ábrázoló fotókat azonnal töröljük. A pályázat kiírója él az utólagos törlés lehetőségével abban az esetben is, ha a pályázat feltételeinek nem megfelelés csak a zsűrizés után derül ki.

A pályázat anyaga a feltöltés pillanatától egy előszűrésen megy át, ahol a minimális technikai feltételeknek (technikailag helyesen exponált, éles és a publikációs feltételeknek megfelelő kép) nem megfelelő fotókat azonnal töröljük. A törlés tényéről a pályázó automatikus tájékoztatást kap.

A képkészítés eszköze nincs definiálva, minden olyan eszközzel készített fotóval lehet pályázni, amely a minimális technikai feltételeket biztosítja. Nem csak hagyományos filmes vagy DSLR fényképezőgéppel készített pályaműveket várunk, hanem bármi egyéb eszközzel készített fotót (telefon, kompakt fényképezőgép, drón stb.) is.

Értékelési szempontok

A beérkezett fotókat a zsűri előválogatja. A második körbe maximum 100 fotó kerül be, ezeket a kiíró a pályázati oldal Galéria menüpontjában publikálja 2019. október 15-én.
A zsűri a második fordulóba jutott fotókat egységes szempontrendszer szerint értékeli, pontozza, ennek eredményeként alakul ki a végeredmény.

A zsűri csak technikailag hibátlan, az etikus madárfotózás elveinek (amikor a fotós a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön, avagy természetes mozgásukban nem akadályozza) megfelelő fotókat értékel.
Magasra értékeli a zsűri, ha a fotók a madarakat mozgásban, egymással történő interakcióban ábrázolják, ha a fotók érzékeltetik, a madarak etológiáját, életvitelét, valamint a kép üzenetében benne van a természetvédelem fontossága (a fészekfotókat azonnal töröljük).

Pluszt jelent az értékelésnél a különleges látásmód, vagy különleges technikai megoldás.
Amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a kiírás szabályainak bármelyikét megszegi, az érintett képet törli, azt kizárja a pályázatból! Amennyiben a pályázó az etikai elveket megszegő képet tölt fel, úgy a pályázót kizárja a pályázatból.

Képek technikai paraméterei

A képekhez részletes leírást kérünk

 • A kép címe
 • Hol készült a fotó?
 • Mikor készült a fotó (nap és óra)?
 • Milyen madarat ábrázol?
 • Milyen technikával készült (gép típusa, rekeszérték, gyújtótávolság, zársebesség, vaku, ISO…)?
 • A fotós neve, elérhetősége (legalább e-mail cím és telefonszám)
 • Rövid bemutatkozás: mióta foglalkozik fotózással, amennyiben profi fotós, szakmai oldal linkje.

Technikai paraméterek

A zsűri projektorral vetített digitális pályaműveket értékel, így az eredeti képről készített nagyméretű JPEG formátumú képekkel lehet csak pályázni, amelyeket az envirotis.hu/fotopalyazat honlapra kell feltölteni legkésőbb 2019. szeptember 15. éjfélig.
– Képméret: A beadandó képfile minimális mérete 7 Mpixel lehet. A beadott pályamű nem készülhet kisebb méretű képből történő interpolárással/nagyítással.

– Képarány: bármilyen oldalméretű képpel lehet nevezni, de érdemes a szabványos oldalméretek betartására törekedni, pl.: 1:1, 3:2, 4:3, 5:4, 16:9

A képelkészítése és feldolgozása során nem engedélyezett
– A kép tartalmának megváltoztatását eredményező beavatkozás
– A nem egymást követően készített és/vagy különböző helyszínen rögzített képek egyesítése (a kamera vagy a feldolgozó software által)
– Képelemek hozzáadása vagy eltávolítása
– A kép egyes részeinek módosítása
– A kép digitális keretezése, látható felirattal és dátummal való ellátása

A képelkészítése és feldolgozása során engedélyezett
– A képek megvágása
– A fekete-fehér, illetve infra képpé alakítás
– A digitális félszűrők használata
– Többszörös expozíció (multiexpozíció), de csak egy azonos helyszínen egymást követően készített felvételek kamerán belüli egyesítése során létrehozott kép esetén
– Több felvétel kamerán belüli vagy utólagos (kamerán kívüli!) egyesítéséből származó HDR és panoráma képek, valamint összeadott képek
– Az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák, például a fényérzékelőre tapadt por, szennyeződés miatt a képen jelentkező foltok eltávolítása
– A víz alatti felvételeknél a fentieken kívül megengedett a dóm- vagy síkablakra tapadt szennyeződés és a becsillanások eltávolítása,
– Lencsehibák javítása (pl. kromatikus abberáció)
– A teljes képre vonatkozó szintek, gradációs görbék, színegyensúly, színezet/telítettség, fényerő/kontraszt, valamint az árnyékok/csúcsfények kismértékű módosítása

A képek természetességéről, illetve a beavatkozások mértékének elfogadásáról a Zsűri dönt.

Beküldendő anyagok

A pályázat első fordulójában a pályaműveket nagyfelbontású, sRGB színterű, legjobb minőségben elmentett JPEG képállományát várjuk (Photoshop, jpg-opciók: minőség = 12). A szerzőnek rendelkeznie kell az eredeti, módosítatlan kamerafile-al, amely lehet RAW (nyersfile) vagy JPEG. Utóbbi esetben csak a közvetlenül a kamerából származó JPEG-fájl felel meg a kritériumoknak. DNG formátum csak akkor elfogadható, ha a fényképezőgép eredetileg ilyen kiterjesztéssel készíti a képet.

Analóg pályamunkák esetén a szerzőnek rendelkeznie kell a beküldött pályamunka eredeti analóg képhordozójával (dia, negatív). Sikeres szereplés esetén a kiíró a 2. forduló után kéri be a fent részletezett eredeti kamerafájlokat és a képek rendelkezésre álló, legnagyobb felbontású interpolálatlan TIFF-állományát.

A pályázatra beadott digitális képnek tartalmaznia kell a rendelkezésre álló valamennyi EXIF adatot.

Nyeremények

Fődíj: szállás 2 főre teljes ellátással és madár-megfigyelési programmal egy hétre (5 éjszaka) a Mazuri tavaknál (az odautazásról a nyertesnek kell gondoskodnia) – 150 000,- forint értékben

Második díj: National Geographic felajánlása

Harmadik díj: Külső merevlemez – 30 000,- forint értékben

Különdíjak

Envirotis Zrt. mobilfotós díj: 2 fő részére 3 napos (2 éjszaka) pihenés a Tatán, teljes ellátással (az odautazásról a nyertesnek kell gondoskodnia) – 65 000,- forint értékben
Az Envirotis Zrt. különdíjat ad annak a fotósnak, aki mobiltelefonnal készítette pályázati anyagát, a fotója a pályázati feltételeknek mindenben megfelel, és a cég munkatársaiból kiválasztott zsűri a legjobbnak ítéli.

Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület különdíja: ajándékcsomag 10.000,- forint értékben

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság különdíja: ajándékcsomag 10.000,- forint értékben

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület különdíja: ajándékcsomag 10.000,- forint értékben

Tata város különdíja: ajándékcsomag 10.000,- forint értékben

Közönségdíj:
 madár-megfigyelési hétvége 2 fő részére a Tisza tónál (2 éjszaka) félpanziós ellátással (az utazásról a nyertesnek kell gondoskodnia) – 60 000,- forint értékben

A második körbe bekerült fotókat közönségszavazásra bocsátjuk a Facebookon. A Vörös és Zöld Facebook-oldalon egy appikáció segítségével lehetővé tesszük, hogy a madárkedvelő közönség is véleményt nyilváníthasson a fotókról azzal, hogy szavaz rájuk.
A szavazás részleteiről később adunk tájékoztatást, az envirotis.hu/fotopalyazat weboldalon.
A szavazók között kisorsolunk egy tabletet 30 000,- forint értékben.

A díjakon felül publikáció lehetőséget is biztosítunk a legjobb fotósoknak!

Publikációs lehetőségek a díjazottak, és a második körbe jutottak közül még 20 fotósnak

· kiállítás Tatán
· fotókönyv (100 példány)
· média-megjelenés

A díjak értéke nem, de tartalma módosulhat a pályázati határidő lejártáig

Click edit button to change this text.