Bálint Gazdától a madárvédelem kezdetéig

Élménycentrikus oktatás

A mYnest legelőször Budapest egyik kertvárosi részén, egy Bálint Gazdával közösen kifejlesztett iskolakertben tűnt fel idén ősszel. Bálint György, az ország kertésze, küldetésének tekinti, hogy a felnövekvő digitális nemzedékkel megismertesse: a zöldborsót nem egy gyárban készítik, hanem a kertben terem. Épp emiatt nyerte el a tetszését a mYnest is, azaz a természetfotós játszótér, amely egy olyan élmény centrikus oktatóeszköz, amit a gyerekek és szüleik, oktatóik közös használatára, madarak megfigyelésére, azonosítására és lefotózására készítettünk. A mYnest a madárbarát társadalom osztatlan támogatását élvezi, így a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is ajánlását adta hozzá.

Bálint György, azaz Bálint Gazda az Iskolakertprogram védnöke

Madárismereti alapok

Ha a madarak értékeivel szeretnéd már kiskorú gyermekeidet is megismertetni, akkor érdemes először beszerezni egy gyermekeknek szóló madárhatározót, vagy egy madarakról szóló mesekönyvet, mint amilyen Telegdi Ágnes Ó azok a csodálatos állatok sorozatának egy darabja. A Négy évszak madármeséi című kiadványának különlegessége, hogy a kedves madár történetek rajzok helyett a szerző által saját kezűleg készített madárfotókkal vannak illusztrálva.

Máté Bence az ember- és természetbarát fotós

A mYnest létrehozásában legfőbb segítőnk Máté Bence világhírű természetfotós volt. Nem túlzás azt állítani, hogy Bence az utóbbi időben forradalmasította a madárfotózás világát. Innovatív ötleteivel hihetetlenül profi képeket képes készíteni, miközben barátságos és közvetlen stílusával a madárfotózás élményét széles rétegekkel sikerült megkedveltetnie, hogy a körülöttünk levő csodálatosan gazdag madárvilágból való részesedés ne csupán néhány profi fotós kiváltsága legyen többé.

Bencéről tudni kell, hogy amellett, hogy profi természetfotós, elkötelezetten dolgozik hátrányos helyzetű gyermekek segítésén és hivatásához kapcsolódóan sokat tesz a természet védelméért is. A madarak védelme, gondozása és fotózása egyébként szorosan összefügg egymással, hiszen a madárfotózás egyik legalapvetőbb feltétele, hogy kialakítsunk egy olyan helyet, ahová a madarak szívesen visszajárnak táplálkozás és ivás céljából.

A madárvédelem a mi otthonunkban kezdődik

A madarak etetésével akár mi magunk is nagyon fontos madárvédelmi feladatot tudunk teljesíteni és hozzájárulhatunk a hazai madárpopuláció gazdagságának és sokszínűségének fenntartásához még városi környezetben is. Ha pedig kertünkbe, vagy teraszunkra sikerül őket szoktatni, szépségükkel és hangjukkal örvendeztetnek meg minket, és ha már ott vannak, akkor a madárfotózás rejtelmeivel is elkezdhetünk megismerkedni.

Ahhoz, hogy elkezdjük tehát a madarakkal való barátkozást, nem kell más, mint egy jól elkészített és megfelelően kihelyezett madáretető. A kihelyezésnél ügyelni kell arra, hogy az etető macskák és más ragadozók számára ne legyen hozzáférhető, nehogy egyben macskaetetővé is váljon.

Az etetők közül vannak olyanok, amelyek nem csak hasznosak, hanem nagyon szépek is, igazi díszei a kertünknek. Ilyen a Nest4Nature termékcsalád is, ami nyírfatörzsből egyedileg kifaragott darabokból áll.

A Nest4Nature madáretetők elérhetőek a www.nadland.hu webáruházban, vagy most akár meg is nyerheted az 5 madáretető egyikét! Csak válaszolj egy egyszerű kérdésre, oszd meg és lájkold az oldalunkat a facebookon (2015.dec.21-ig)!