1. Legyél láthatatlan!

A detektívüveg akkor működik tökéletesen ha:

  • becsukod az ablakokat és ajtókat, hogy csak az üvegen keresztül jöjjön fény fotózás közben,
  • sötét öltözékben vagy, eltakarod fekete ruhával a világos felületeket, és semmilyen világítást nem használsz,
  • és legalább 30 cm távolságot tartatsz az ablaktól.

2. Etess

A madarak akkor fognak a les elé jönni, ha adsz nekik egy kis táplálékot. Mindenféle magvat szívesen fogyasztanak. Javaslom a napraforgóval történő etetést. Minél nehezebb táplálékot találni a természetben annál több madár fog jönni hozzád. Ha télen is eteted a madarakat, akkor azt csak úgy tedd, ha egész télre szereztél elegendő magot! A lesed elé szokott madarak könnyebben elpusztulnak a hidegben, ha abbahagyod az etetést, amikor kemény tél van.

3. Figyelj, tanulj, határozz!

Figyeld a madarak viselkedését, és meséld el otthon, hogy milyen madarakat láttál, határozd meg a fajokat madárhatározóból! Magyarországon több mint 400 madárfajt láttak már. Egy jó helyen épített etetőre ezekből akár 20-nál is többféle madár látogathat télen…

4. Maradj csendben!

Hiába vagy láthatatlan a detektívüveg mögött, ha a madarak meghallják, hogy a közelben vagy. Suttogj, kapcsod ki a telefonod csengését, és mozogj óvatosan.

5. Ne vakuzz!

A visszatükröződő vakufény tönkreteszi a fotódat és a madarakat is zavarhatja. Ha nem tudod, hogyan lehet kikapcsolni a vakudat, akkor ragaszd le egy darab szigetelőszalaggal!

6. Ne fotózz a lesből, amikor szembe süt a nap!

Ha a nap rád süt az üvegen keresztül, akkor már nem leszel láthatatlan. Ezen kívül, a napsütötte felületek erősen visszatükröződnek belülről is, ami rontja a képeid minőségét.

7. Tartsd tisztán az ablakot, kívül és belül!

Minden ablakra került szennyeződés (por, elpárolgott esőcsepp, ujjlenyomat, stb…) szintén rontja a képeid minőséget. A koszos ablakot célszerű nedves papírral áttörölni, majd törlőpapírral szárazra törölni, a megmaradt szennyeződéseket pedig ecettel feloldani.

8. Mindig takard el az ablakot kívülről, ha nem fotózol!

A madarak az eget visszatükrözve látják az ablakban, ezért sajnos akár neki is repülhetnek extrém esetben. Az ilyen balesetek csökkentése érdekében csak akkor húzd fel az ablak külső takaróját, ha a lesben vagy.

9. Igyál sok vizet, és néha mozgasd meg lábaidat!

Mozdulatlan pózban később érzed magad szomjasnak, minthogy szüksége lenne a testednek vízre. A mozdulatlanság nem egészséges, sőt balesetveszélyes is lehet, ha sokat ülsz a lesben megszakítás nélkül. Minimum 3 óránként tarts egy kis szünetet, és sétálj egyet!

10. Ne ücsörögj hidegben!

Igazán jót fotózni kényelmes körülmények között lehet. A téli madárfotózások megkönnyítésére fűtést is szereltünk a lesbe. Ha szükséges használd, hogy meg ne fázz!