Figyelembe véve, hogy a Föld szárazföldi területein a mezőgazdasági táj kiterjedtsége napjainkra meghaladta az erdőkét (erről más kártyákon is olvashatsz), érthető, hogy az itt folyó gazdálkodás milyen nagy hatással van a terület vadon élő állat- és növényvilágára.
A mezőgazdasági területek állatvilágának válsága
Az elmúlt fél évszázadban drámaian felerősödött az agrártáj biológiai sokféleségének csökkenése, a fajok és egyedek eltűnése. Ez azonban a közvélekedéssel szemben nem pusztán elvi, etikai vagy filozófiai probléma! A néhány éve-évtizede még a mezőgazdasági területeken is gyakori fajok (például: vadgerle, kakukk, tövisszúró gébics, mezei pacsirta), illetve olyan állatcsoportok, mint a repülő és a beporzó rovarok megfogyatkozása ugyanis ránk, emberekre is negatívan hat. Ha ugyanis eltűnnek a ragadozók, akkor nincs, ami természetes úton szabályozza a kártevők állományát – így a gazdálkodóknak egyre több mérgező permetszert kell használniuk. A növényevők, magevők megfogyatkozása ugyan ilyen hatással jár a gyomok előretörése kapcsán – ami ellen a gazdálkodók ismételten újabb mérgeket használnak. Csakhogy ezek a mérgek a reklámokban elhangzottakkal szemben koránt sem ártalmatlanok az emberre. A talajból az ivóvízbe, a növényekbe, a haszonállatokba, majd ezek elfogyasztásakor a szervezetünkbe kerülő szermaradványok az újabb és újabb kutatások alapján károsíthatják a szervezetünket. Éppen ezért alapvetően a mi egészségvédelmünk és jólétünk biztosítása miatt lenne fontos odafigyelnünk a civilizáció által érintett élőhelyek, állatok és növények védelmére! Szerencsére ez többnyire meglepően egyszerűen és olcsón megvalósítható lenne egyszerűen azzal, hogy némi odafigyeléssel változtatunk bizonyítottan rossz szokásainkon, gazdálkodási módszereinken.
Természetbarát gazdálkodás a szántókon
A nagyüzemi szántóföldi növénytermesztés a legelőknél is nagyobb mértékben változtatja meg, rontja le a természetes élőhelyeket, ezért különösen fontos az alábbi, a negatív hatásokat csökkentő, biológiai sokféleséget növelő megoldások alkalmazása:
Természetbarát gazdálkodás a gyepeken
A gyepeket alapvetően kétféleképpen hasznosítjuk a mezőgazdaságban. Egyrészt itt legeltetjük a húst, tejet, gyapjút stb. biztosító haszonállatokat, másrészt itt termeljük, innen kaszáljuk az istállózott állatok takarmányát. Az alábbi módszerek segítségével biztosítható a különböző gyeptársulások természetes vagy természetközeli állapotának megőrzése:
Tudtad?
Nyugat-Európában a több mint fél évszázada folytatott nagyüzemi mezőgazdaság hatására az agrártáj madár- és rovarvilága rendkívüli mértékben megfogyatkozott. Hatalmas, több országnyi területekről vannak eltűnőben, vagy már pusztultak ki az olyan, egyébként közönséges fajok, mint a mezei veréb, a mezei tücsök, a poszméhek vagy éppen a kakukk. Ez a tendencia sajnos Magyarországon is egyre nagyobb mértékben jelentkezik a 2004. évi európai uniós csatlakozásunk és a közös agrárpolitika hazai bevezetése óta.
Címlapkép: Designed by Freepik